Aanbod

Actief woorden leren

Actief woordenschat leren

In de training Actief woorden leren ga jij aan de slag met woordenschatonderwijs. Want woorden zijn belangrijk in onze taal. Zonder een gedegen woordenschat is taalontwikkeling maar beperkt mogelijk.

Wat ga je doen?

  • Leer over nieuwe ontwikkelingen binnen woordenschatonderwijs
  • Raak geïnspireerd door praktische ideeën voor in de klas
  • Krijg handvatten om het woordenschatonderwijs te verbeteren

Waarom Actief woorden leren?

Het herkennen van woorden (technisch lezen, vloeiend lezen, leesbegrip, luisteren) en het actief gebruiken van taal (spreken, schrijven, spellen) worden veel moeilijker of zelfs onhaalbaar op het moment dat de woordbetekenissen niet bekend zijn. Een tekst lezen waarin minder dan negentig procent van de woorden bekend is, wordt al gauw een onmogelijkheid. Daarmee is een goed ontwikkelde woordenschat een van de belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle schoolloopbaan (o.a. Biemiller, 2003; Hirsch, 2006). Hoe je dat doet, welke woorden belangrijk zijn om aan te leren en hoe je dat actief kunt oefenen komt aan de orde tijdens deze tweedaagse training Actief woorden leren. 

Opbrengsten van Actief woorden leren

  • Je hebt een goed beeld wat woordenschatonderwijs inhoudt en de nieuwe ontwikkelingen 
  • Je hebt kennis gemaakt met de didactische stappen bij woordenschatonderwijs, waarmee je in de praktijk aan de slag kunt. 
  • Je hebt de brug geslagen tussen jouw praktijk en woordenschatonderwijs 
  • Je hebt handvatten om het woordenschatonderwijs te verbeteren 

Doelgroep

Ben je leraar van groep 3 t/m 8, intern begeleider, schoolopleider, taal- of bouwcoördinator of directielid? Dan is deze training voor jou!

“Dit schooljaar ben ik begonnen met thema ‘het weer’ en de leerlingen hebben echt veel nieuwe woorden geleerd. Zelfs de leerlingen die moeite hebben om Nederlands te spreken komen binnen met verhalen over het weer in het Nederlands en ze vragen al van te voren wat ze gaan leren. Deze week deden we als afsluiting het weerbericht presenteren en ik was zelf nog verbaasd hoe knap ze dat deden. In een zelfgemaakte tv vertelden ze wat het weer voor vandaag, morgen en overmorgen zou worden en ook in goede zinnen. Ik wilde het je even laten weten en bedanken voor al je goede tips!”  

Uitspraak van een deelnemer

De volgende stap zetten op jouw locatie?

Breng jouw organisatie een stap verder met onze trainingen, coaching of advies. We denken graag met je mee en bespreken de mogelijkheden met je. Stuur een mail naar advies@bazaltgroep.nl.

Om je zo snel mogelijk te kunnen helpen, mail ons dan het onderwerp waar je interesse in hebt, jouw contactgegevens en de gegevens van jouw school / organisatie.

Dan kijken we samen hoe we met jou de volgende stap kunnen zetten.