Horen zien en schrijven

Horen, zien en schrijven is het succesvolle NT2-startprogramma waarmee al vele nieuwkomers de basis van het Nederlands hebben gelegd. Horen, zien en schrijven is gericht op de schriftelijke verwerking van de Nederlandse taal en biedt alle oefenstof die je nodig hebt. Taalklassen of scholen waar een leerling instroomt die de Nederlandse taal niet spreekt, kunnen er direct mee aan de slag.

Belangrijke pluspunten

 • Gericht op leerlingen van 6 t/m 12 jaar (dus ook bovenbouw);
 • Leerlingen kunnen er vrij zelfstandig mee werken;
 • Leerlingen oefenen in werkboekjes en aanvullend op de computer.

Essentie

Horen, zien en schrijven biedt verwerkingsmateriaal om het Nederlands vanaf het aanvangsniveau te oefenen. Nadat woorden en zinnen mondeling zijn aangeboden, kunnen leerlingen aan de slag met werkboekjes en audio-bestanden (op cd). Er zijn maar liefst 32 werkboekjes, genoeg voor een jaar leerstof. De werkboekjes zijn verdeeld in vier niveaus, zodat je kunt differentiëren. Lees hier meer over de aanpak en de materialen.

Horen, zien en schrijven Basispakket

Programma

Horen, Zien en Schrijven wordt gebruikt op internationale scholen, in schakelklassen en op zomerscholen, maar ook door reguliere basisscholen die buitenlandse kinderen in hun klas hebben. 

Horen, Zien en Schrijven is een oefenprogramma voor de schriftelijke verwerking van de Nederlandse taal. Nadat de woorden eerst mondeling zijn aangeboden, kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar er grotendeels zelfstandig mee werken. 

De kern van het programma wordt gevormd door 32 werkboekjes over aansprekende thema’s zoals school, vrienden, familie, dieren en vakantie. De werkboekjes zijn verdeeld over 4 niveaus, herkenbaar aan een eigen kleur. Bij ieder werkboekje hoort een cd. Door nieuwe taal meermaals terug te luisteren en het aanbod actief te verwerken, leren nieuwkomers gaandeweg de taal.

Didactiek

Horen zien en schrijven heeft een duidelijke opbouw van receptief naar productief taalgebruik. De combinatie van beeld, tekst en geluid is een waardevol didactisch middel bij taalverwerving. Het één ondersteunt het ander. Voor veel woorden geldt immers dat je moet weten hoe ze klinken voordat je ze kunt lezen.

Het aanleren van de taal verloopt in verschillende fasen, volgens de basisprincipes van doordacht lesgeven*. Dat betekent dat je eerst  instructie geeft. Daarna gaan leerlingen begeleid oefenen en vervolgens kunnen ze zelfstandig oefenen.

 • Instructie
  De nieuwe woorden en zinnen worden eerst mondeling aangeboden. Voor het mondelinge aanbod kun je gebruik maken van het programma Mondeling Nederlands (van de CED-groep), waarop Horen, zien en schrijven is afgestemd. Je kunt er ook voor kiezen de taal zelf mondeling aan te bieden. Dit doe je bijvoorbeeld met behulp van concreet materiaal, met de praatplaat van HZS of met spelletjes.
 • Begeleid oefenen
  Leerlingen gaan de taal oefenen met de werkboekjes en bijbehorende cd’s van Horen, zien en schrijven. Met een computer of cd-speler plus koptelefoon kunnen leerlingen grotendeels zelfstandig aan de slag. In de werkboekjes staan lees-, schrijf- en luisteroefeningen. Zo leren leerlingen de taal te koppelen aan het schrift. Maar het draait in deze fase niet alleen om zelfstandig lezen en schrijven. Oefeningen waarbij geknipt, gekleurd en samengewerkt wordt (spelletjes)  zijn minstens zo belangrijk om nieuwe taal in te oefenen.
 • Zelfstandig oefenen
  Nadat leerlingen een werkboekje hebben doorgewerkt, kunnen ze op de computer of tablet nog eens oefenen met het taalaanbod.  Dat doen ze compleet zelfstandig met het programma Horen, zien en schrijven Digitaal. De leraar bepaalt welke oefeningen een leerling nodig heeft en kan ook zien hoe de oefeningen zijn gemaakt. Horen, zien en schrijven Digitaal is een optionele aanvulling op het basispakket.

Op deze 3 manieren zetten leerlingen veel verschillende vaardigheden in. De variatie en herhaling zorgen voor een optimaal leerresultaat. De mix in het aanbod biedt extra mogelijkheden voor de organisatie en differentiatie binnen een nieuwkomersgroep.

* De basisprincipes van doordacht lesgeven vind je terug in de Bazalt-uitgave Passie en kracht in schoolontwikkeling.

Materialen

Horen, zien en schrijven bestaat uit:

Voor de leerkracht:

 • Ringband met handleidingen en cd met aanvullend materiaal zoals digitale praatplaten en antwoordenbladen bij de werkboekjes

Voor de leerling:

 • Startboekje met cd. Dit startboekje leer leerlingen werken met HZS en leer nieuwkomers basiswoorden voor in de klas, cijfers en kleuren. (Dit startboekje zowel met als zonder cd verkrijgbaar)
 • 32 werkboekjes, verdeeld over vier niveaus. Bij ieder niveau (8 werkboekjes) is een doos met 8 cd’s verkrijgbaar. De cd’s bevatten de audio-bestanden die leerlingen nodig hebben om in de boekjes te werken.
 • Spelmateriaal. Bij ieder niveau is losbladig spelmateriaal verkrijgbaar: plaatjes en woorden op gekleurd karton waarmee leerlingen spellen als memory en lotto kunnen spelen, om de woorden in te slijpen.
 • Zeg maar na!: werkboekje voor klankonderwijs. Dit werkboekje is met of zonder bijbehorende cd te bestellen.

Horen, zien en schrijven Digitaal

Dé digitale aanvulling bij de gedrukte methode

Horen, zien en schrijven Digitaal is een aanvulling bij de gedrukte methode. Het biedt een extra mogelijkheid om te oefenen met de aangeboden taal. Op de computer of tablet kunnen leerlingen nieuwe woorden nog eens beluisteren en bekijken, het aanbod opnieuw inoefenen met meerkeuze- en typ-oefeningen of de luister-/leestekst herhalen. De leraar bepaalt welke oefeningen een leerling nodig heeft en kan ook de resultaten bekijken. In Horen, zien en schrijven Digitaal zijn ook toetsen opgenomen. Oefenen met HZS Digitaal kan overal waar een internetverbinding is, dus ook thuis.

Gratis uitproberen?

Wil je Horen, zien en schrijven Digitaal gratis uitproberen? Dat kan! Je kunt 2 maanden lang (vrijblijvend) werken met het programma. Indien je aansluitend een abonnement neemt, kunnen de gegevens die je nu invoert worden overgezet. Zo gaan er geen leerlinggegevens verloren. 

NB: per abonnement kunnen we 1 demo-account overzetten. 

Bazalt hecht aan de bescherming van persoonsgegevens. We onderschrijven de afspraken die PO-raad, VO-raad en de brancheorganisatie van Educatieve Uitgeverijen hebben gemaakt om de privacy van gebruikers van digitale leermiddelen te waarborgen. Daarom krijg je alleen toegang tot de demoversie van Horen zien en schrijven Digitaal wanneer je inlogt met een professioneel e-mailadres. Gmail- of hotmail-adressen worden niet geaccepteerd.

Abonnement

We bieden een jaarabonnement op Horen, zien en schrijven Digitaal. Er zijn verschillende mogelijkheden:

Schoolabonnementen ( 1 account per school)

AbonnementsvormAantal leerlingenPrijs
Klein abonnementMaximaal  10 leerlingen191 euro per jaar
Medium abonnementMaximaal  25 leerlingen240 euro per jaar
Groot abonnementMaximaal  50 leerlingen288 euro per jaar
Premium abonnementMaximaal 100 leerlingen337 euro per jaar
Premium plus abonnementMaximaal 200 leerlingen
(alleen op aanvraag beschikbaar)
407 euro per jaar

Bestuursabonnementen ( 1 account per 3 locaties)

AbonnementsvormAantal leerlingenPrijs
Klein abonnementMaximaal 10 leerlingen op maximaal 3 locaties191 euro per jaar
Medium abonnementMaximaal 25 leerlingen op maximaal 3 locaties240 euro per jaar

Voor scholen binnen een schoolbestuur die slechts enkele nieuwkomers hebben, kan dit onvoordelig uitvallen. Daarom hebben we ook een abonnementsvorm voor meer scholen onder een bestuur. We bieden twee bestuursabonnementen aan voor maximaal 10 of voor maximaal 25 leerlingen. Dit abonnement kan op niet meer dan 3 locaties worden ingezet. De prijs is gelijk aan het schoolabonnement. Bij het aanvragen van een licentie kunt u aangeven welke abonnementsvorm u wenst.

Privacy persoonsgegevens

Bazalt hecht aan de bescherming van persoonsgegevens. We conformeren ons aan  de afspraken die PO-raad, VO-raad en de brancheorganisatie van Educatieve Uitgeverijen hebben gemaakt om de privacy van gebruikers van digitale leermiddelen te waarborgen.
Daarom mogen alleen rechtsgeldig vertegenwoordigers van de school of het bestuur de licentie ondertekenen. Zij garanderen dat alle betrokkenen zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. Tevens is het alleen mogelijk om een abonnement af te sluiten met een professioneel e-mailadres. Gmail- of hotmail-adressen worden niet geaccepteerd.