KIJK! Denkkaders

om over na te denken

KIJK!?….dat is toch dat digitale instrument waarmee je ontwikkeling volgt van jonge kinderen? Dat is vaak het antwoord op de vraag wát KIJK! is. En dat klopt … deels. KIJK! is zóveel meer dan ontwikkeling volgen en zóveel meer dan een systeem!

Denkkaders

KIJK! is vooral een werkwijze gebaseerd op een aantal denkkaders. Je zou het ook ‘overtuigingen’ kunnen noemen, of ‘richtinggevers’ die helpen bij het goed in de vingers krijgen van de KIJK! werkwijze. Eén van de KIJK! DenkKaders is:

Ik gebruik mijn observaties als een vorm van reflectie op mijn aanbod en handelen.

  • Het is onderdeel van mijn attitude
  • Hiermee krijg ik inzicht in de impact van mijn aanbod en handelen op de ontwikkeling van het kind

Bedoeling van de KIJK! DenkKaders is dat je na gaat denken over of dit ook jouw werkwijze is? Wat zou het de kinderen op kunnen leveren als dit wél jouw werkwijze wordt? Wat heb je hier voor nodig om dat ook goed te leren? Hoe ga je dat aanpakken? En hoe ondersteunt het digitale instrument jou bij deze werkwijze?

Er zijn in totaal 10 DenkKaders die je kunnen helpen bij het reflecteren op jouw aanbod, op je handelen en op de wijze waarop jij jonge kinderen begeleidt in hun ontwikkeling. Ze dragen zeker bij aan het versterken van jouw of jullie visie op het begeleiden van jonge kinderen binnen de kinderopvang en de school.

Wil je hiermee aan de slag?
Dat kan!