Nieuws / 15 december 2020

Letterlicht: een nieuw oefenprogramma voor ONL-dyslexiebehandeling

BAZALT GROEP bestaat
uit Bazalt, HCO en RPCZ Bazalt logo

Per januari 2021 werken we in de ONL dyslexiebehandelingen met het online behandelprogramma ‘Letterlicht’. Dit behandelprogramma lijkt inhoudelijk veel op het eerder gebruikte programma ‘Pelle’, maar is nóg beter en leuker voor het kind om mee te oefenen met lezen en spellen. Tijdens de behandeling en bij het oefenen thuis wordt gebruik gemaakt van een combinatie van digitale oefeningen en oefeningen op papier (blended learning).

Het programma Letterlicht

Het programma is zo ontworpen dat kinderen steeds worden uitgedaagd door leuke oefeningen en beloningen die het oefenplezier verhogen. Plezier is enorm belangrijk en motiveert leerlingen. Ouders kunnen thuis makkelijk met hun kind samen oefenen in het programma en weten beter wat hun kind moet oefenen door de digitale lees- en spellingsteunkaarten en instructiefilmpjes. Het programma registreert automatisch de resultaten en vorderingen van het kind, waardoor de behandelaar nog beter kan afstemmen op het niveau van elk kind. In de vorm van een digitaal logboek wordt het contact van de behandelaar met ouders en scholen doelgerichter en efficiënter.

Het programma is bovendien evidence based, wat wil zeggen dat het is ontwikkeld op basis van wetenschappelijke inzichten. Kinderen, ouders en scholen die al met het programma werken zijn er erg enthousiast over! 

De kenmerken van Letterlicht:

  • De oefeningen zijn zien er aantrekkelijk en uitnodigend uit
  • De oefeningen zijn ondersteund met gesproken tekst, want éérst luisteren en dan schrijven is enorm belangrijk
  • Het gebruik van symbolen, die de structuur van klanken en woorden vereenvoudigen, is en blijft ons uitgangspunt
  • Het programma staat in directe verbinding met het digitaal logboek, zo wordt de behandeling steeds aangescherpt op basis van resultaten
  • Letterlicht zorgt voor meer plezier tijdens de behandeling.

Starten met Letterlicht

Zowel voor kinderen die starten als voor kinderen die in het begin van een behandeltraject zitten, werken we met Letterlicht. Kinderen en ouders krijgen een account waarmee ze in Letterlicht kunnen inloggen (www.letterlicht.com). Er staan instructievideo’s klaar en er is een snelstart hulp voor de ouder en het kind beschikbaar.

Meer informatie

Meer weten over Letterlicht of de ONL dyslexiebehandeling? Neem dan contact op met een van onze onderwijsadviseurs.