Medewerkersverhalen

De week van Hilda Filipo

Onderwijsadviseur NT2/Taal

Maandag

Vandaag start ik op een Haagse basisschool om eindtoetsen af te nemen bij 5 leerlingen uit de taalklas. Op deze manier toetsen we of de leerlingen toe zijn aan het instromen in een reguliere groep. Het afnemen van de toets duurt ongeveer 1 uur per kind, later in de week werk ik de toetsen uit. In de middag geef ik remedial teaching aan 3 kinderen in Leiderdorp.

Dinsdag

Op een school in Noordwijk begeleid ik groepjes kinderen die zijn uitgestroomd vanuit de Nieuwkomersklas in een reguliere klas. Dit is best een grote stap en deze kinderen kunnen nog wel wat extra hulp gebruiken. Ook de leerkrachten zijn blij met alle tips; sommige hebben voor het eerst een Nieuwkomer in de klas. In de middag begeleid ik 4 kinderen op een school in Leiderdorp. Ze krijgen individuele hulp op het gebied van begrijpend lezen en rekenen. 

Woensdag

Woensdagochtend start ik op kantoor in Den Haag. Samen met mijn collega Eveline zetten we de laatste puntjes op de i voor de afsluiting van de Starttraining voor Nieuwkomersleerkrachten. We verdelen de presentatie en zetten alles klaar. Het was fijn om deze training met z’n tweetjes te geven. Ik leer veel van mijn collega en het is ontzettend leuk om deze enthousiaste groep samen te begeleiden. Omdat ik zelf ook 6 jaar lang les heb gegeven aan Nieuwkomers, kan ik veel praktijkvoorbeelden geven en ik merk dat de deelnemers dit prettig vinden. Gelukkig heb ik ook nog even tijd om mijn presentatie van morgen voor te bereiden. Dit gaat over klankonderwijs en het is de eerste keer dat ik deze training geef dus ik wil goed voorbereid zijn.  

Donderdag

Ik ben al vroeg op pad om op tijd in Uitgeest te zijn voor de training Klankonderwijs. Deze school heeft veel anderstalige kinderen en in de lagere groepen komen veel kinderen binnen zonder de Nederlandse taal te spreken. Klankonderwijs is een voorwaarde bij het leren van een nieuwe taal dus ik hoop deze leerkrachten hiermee te kunnen inspireren. Ik wissel theorie en praktijk zoveel mogelijk met elkaar af. Het maken en zelf geven van een klankles wordt als heel positief ervaren. Met een goed gevoel rijd ik naar huis! In de middag werk ik nog wat eindtoetsen uit die ik maandag heb afgenomen. 

Vrijdag

Op vrijdag werk ik in Noordwijkerhout op Nieuwkomersschool De Wereld. Als NT2specialist begeleid ik leerkrachten die net zijn gestart, schrijf ik kwaliteitskaarten voor de verschillende vakgebieden en heb ik contacten met allerlei scholen waar deze kinderen gaan uitstromen.  

Mijn week zit erop! Tijd voor het weekend!