Nieuws / 20 november 2023

Nieuw | De kracht der gewoonte

De educatieve uitgeverij presenteert het nieuwe boek: De kracht der gewoonte. Dit boek gaat helemaal in op de vragen Hoe krijg je al je leerlingen aan het leren en Hoe stimuleer je effectief leergedrag?

Volgens auteur Harry Fletcher-Wood schuilt de oplossing in het aanleren van goede leergewoontes. Als iets een gewoonte is, dan doen leerlingen het automatisch, zonder dat ze zich hoeven af te vragen: wil ik dit wel? Of: hoe pak ik dit aan? Daarmee is het leren minder afhankelijk van de motivatie of betrokkenheid op dat moment. Gewoontes vormen daarom de krachtigste basis voor succesvol leren. 

De kracht der gewoonte biedt praktische strategie├źn om iedere leerling aan het leren te krijgen, gebaseerd op tientallen jaren aan onderzoek binnen de gedragswetenschappen. In dit boek staan eenvoudige maar effectieve manieren om leerlingen te ondersteunen bij het aanleren van succesgewoontes. 

Harry Fletcher-Wood behandelt vijf uitdagingen waarmee leraren te maken krijgen bij het bevorderen van effectief leergedrag:

  • Welke verandering krijgt prioriteit?
  • Hoe overtuig je leerlingen om te veranderen?
  • Hoe moedig je leerlingen aan om zich te committeren aan een plan?
  • Hoe maak je het voor leerlingen eenvoudig om te beginnen?
  • Hoe zorg je ervoor dat leerlingen blijven doorzetten?

Met praktijkvoorbeelden, casussen en checklists wordt duidelijk hoe dit in het klaslokaal uitpakt. Daardoor is dit boek een hulpmiddel dat je er steeds bij blijft pakken! De inzichten zijn waardevol voor zowel nieuwe als ervaren leraren (primair en voortgezet onderwijs).

Het boek is te bestellen in onze webshop.