Optimaal werken met KIJK!

Regelmatig komen er vragen binnen bij ons waaruit blijkt dat KIJK! gebruikers (nog) niet alle mogelijkheden kennen die KIJK! biedt. Wil jij weten hoe je optimaal werkt met KIJK!? Lees dan vooral verder!

Observeren – reflecteren – stimuleren: werk jij cyclisch met KIJK!?

Werken met KIJK! betekent dat je de ontwikkeling van kinderen observeert. Niet door lange lijsten af te vinken en doelen te checken bij kinderen, maar door naar hen te kijken in voor kinderen betekenisvolle situaties. Dat kan zijn in situaties waarin je met hen meespeelt, of tijdens voorlees activiteiten, buitenspelen, maar ook tijdens de gebruikelijke routines in de pauzemomenten of het halen van de jassen. Door te reflecteren op wat je zag weet je wat jou volgende stap of interventie is voor de kinderen in je groep. En natuurlijk observeer jij dan de effecten weer van jouw interventie! Op die manier werk je cyclisch: observeren – reflecteren – stimuleren.

Ken jij de KIJK! App al?

Met deze app kun je snel en eenvoudig je aantekeningen van je observaties maken. Vervolgens kun je deze op een later moment makkelijk in het online registratie-instrument KIJK! Registratie verwerken. 
Download de app gratis in de App-store of Google-Play.

Wanneer registreer je?

Na ongeveer een half jaar registreer je de ontwikkeling van de kinderen in de digitale applicatie: KIJK! Registratie. Heb je gedurende het voorgaande half jaar steeds geobserveerd, dan is het registreren van de ontwikkeling niet meer lastig; je hebt tenslotte voldoende informatie over het kind.

Je maakt als het ware een foto van de ontwikkeling van het kind; je legt vast wáár het kind zit op een bepaald moment in het jaar. Wij adviseren twee vaste moment in een jaar, bijvoorbeeld januari en juni.

Benut je de rapporten?

Nadat je hebt geregistreerd kun je verschillende rapporten printen:

Individueel rapport van een kind

Dit rapport laat je zien hoe de ontwikkeling van het kind verloopt. Hoe het kind ontwikkelt (groeit) ten opzichte van zichzelf, maar ook ten opzichte van wat je van een kind van deze leeftijd mag verwachten. Dit rapport gebruik je vooral in gesprek met andere professionals.

Ouderrapport

Na de registratie kun je eenvoudig een ouderrapport maken. Het rapport kent veel instellingsmogelijkheden waarmee je het passend kunt maken voor hoe jullie met ouders/verzorgers in gesprek willen over de ontwikkeling van het kind. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de opmerkingen die je schreef bij het registreren in het rapport komen. Voor de ouders zit er een brief bij waarin wordt uitgelegd hoe ze het KIJK! rapport moeten lezen.

Groepsrapport

In één overzicht zie je de stand van zaken van jouw groep. Je analyseert dit rapport en je weet wat de juiste vervolgstappen zijn, het juiste aanbod is voor jouw groep.

Engelstalig rapport

Wist je dat je kunt kiezen of je een Nederlandstalig ouderrapport wilt printen of een Engelstalig? Heel handig voor al die locaties waar ouders wél Engels spreken maar het Nederlands nog niet machtig zijn.

Gegevens doorzetten bij verhuizing

Wanneer een kind verhuist naar een andere locatie of school, kun je eenvoudig de registratie en/of observaties doorsturen naar de locatie of school waar het kind naar toe gaat (als die ook met KIJK! werkt uiteraard). Dat kan als zowel de locatie/school die gegevens verstuurt als de ontvangende locatie/school met dezelfde module werken.   

Handige koppelingen met andere systemen

Kinderen invoeren in het systeem is overbodig als je een koppeling hebt met Esis, ParnasSys (scholen) of KOVnet (kinderopvang).  

We zijn in overleg met KidsKonnect over een koppeling. We verwachten die dit jaar nog te kunnen realiseren afhankelijk van de mogelijkheden van KidsKonnect.  

Ken je de aanvullende modules?

Aanvullende module: KIJK! Beredeneerd Aanbod

Op basis van de analyse van je groepsrapport plan je een beredeneerd vervolgaanbod. Dat kunnen doelgerichte activiteiten zijn of aanpassingen in je speel-leeromgeving.

Met de module KIJK! Beredeneerd Aanbod zie je op basis van je registratie, welke doelen je de komende periode vooral moet aanbieden om de ontwikkeling te stimuleren.

Wil je deze module proberen?

Dat kan! Vraag een gratis proeflicentie aan via www.kijkregistratie.nl. Je kunt de mogelijkheden van de module dan uitproberen met jullie eigen registraties. Een technische handleiding vind je onder de knop ‘documentatie’.

Aanvullende module: KIJK! Monitor

Werk je een paar jaar met KIJK! (minimaal twee jaar, of minimaal 3 registraties) dan ben je vast ook benieuwd naar de verschillende trends binnen je school of je locatie? Met de monitor module krijg je inzicht in de resultaten van de aanpak op schoolniveau. Je kunt de ontwikkeling vergelijken van de groepen onderling, per domein (taal of rekenen bijvoorbeeld) over meer jaren. Een prima wijze om het cyclisch werken te ondersteunen op het niveau van de school of kinderopvanglocatie. Er bestaat ook een monitor (www.kijkmonitoring.nl) op bestuurs- of organisatieniveau. Wil je ook gebruik maken van deze module, dan kan dat in combinatie met een trainingsdag voor de intern begeleider, de directie en eventueel een deel ook het team.

Wil je meer weten of de monitor, schrijf je dan in voor een gratis informatiebijeenkomst KIJK! Monitor.

Wat kun je met KIJK! als IB-er of pedagogisch coach?

Ben jij intern begeleider of pedagogisch coach, dan haal je uit KIJK! alle informatie die je nodig hebt om te weten hoe een kind zich ontwikkelt of hoe een groep zich ontwikkelt. Als het nodig is om ‘dieper’ te kijken naar een kind, dan biedt KIJK! daarvoor verschillende aanvullende mogelijkheden:

  • Detaillijst basiskenmerken
  • Risicofactoren
  • Taakgerichtheid – Zelfstandigheid
  • Ontwikkelingsvoorsprong
  • Signalen die mogelijk duiden op dyslexie
  • NT2

Daarbij is de module KIJK! Monitor voor de intern begeleider of de pedagogisch coach een kwaliteitszorginstrument dat ingezet wordt om de effecten van het aanbod te monitoren op groeps- en school/locatie.

Werk je met de module die het beste past bij jouw situatie?

De KIJK! werkwijze wordt ondersteund met een digitaal programma: KIJK! Registratie. Met deze applicatie verwerk je je observaties tot registratie van de basisgegevens en de ontwikkeling van de kinderen.

Er zijn verschillende modules:

  • Module voor 0-7 jarigen

De module 0-7 jarigen kun je gebruiken in de kinder-/peuteropvang én op scholen. Als een KOV of Peutergroep werkt met KIJK! en de school doet dat ook, dan kun je digitaal overdragen. Van de éne module 0-7 naar de andere module op de school. Uiteraard moet je daarvoor toestemming hebben van de ouders. Op de school kunnen leraren de registraties van het kind direct inzien én ook doorgaan met registreren waar de medewerkers in de KOV/PG zijn gebleven.

  • Module voor 0-4 jarigen

De module 0-4 jarigen gebruik je als je werkt in de peuteropvang of de kinderopvang.

  • Module voor kinderen in groep 1 en 2

De module voor kinderen in groep 1-2 gebruik je als je werkt op een school, in de groepen 1 en  2.

Zijn jullie een IKC dan is het handig gebruik te maken van de module 0-7 jarigen. Als jullie onder één organisatie/bestuur vallen, dan kun je met één module werken. Als de KOV / PG onder een andere organisatie valt dan de school dan heeft ieder een eigen account nodig (i.v.m. de wet op de privacy). De voordelen van digitaal overdragen en doorgaan met registreren blijven mogelijk.

Benut je de technische handleiding en helpdesk?

In KIJK! Registratie vind je, onder ‘documentatie’, de handleiding die technische ondersteuning biedt: ‘wat gebeurt er onder de verschillende knoppen’. Bij het abonnement is ondersteuning door de helpdesk bij technische problemen inbegrepen.

De training KIJK! De basis leert je werken met de module. We bieden de training KIJK! De basis 0-4 en KIJK! De basis 1-2 op locatie aan én de training wordt regelmatig aangeboden in onze Academie. Actuele trainingsdata vind je hier.

Welke boeken heb je nodig?

In de KIJK! boeken vind je de uitwerking van de verschillende ontwikkelingsgebieden en de basisgegevens. In KIJK! Registratie (het online observatie- en registratieinstrument) vind je slechts korte beschrijvingen van wat je op een bepaalde leeftijd van een kind zou mogen verwachten (de mijlpalen). In de handleidingen wordt de ontwikkeling verder toegelicht. Om je een idee te geven van hoe zo’n hoofdstuk eruit ziet, kun je het hoofdstuk spelontwikkeling hier bekijken. Werk je met kinderen van 0-4 jaar, dan heb je het oranje boek nodig. Werk je met kinderen in de kleutergroep, dan heb je het blauwe boek nodig.

Het blauwe boek is een cassette waarin óók het boek KIJK! Ouders zit, over onder andere het ouderrapport en tips bij het voeren van oudergesprekken. We adviseren om minimaal 1 handleiding in een ruimte (lokaal) te hebben.

Als je werkt met de module voor 0-7 jarigen, dan heb je de handleiding nodig die past bij de leeftijd van de kinderen waar je mee werkt. Werk je met kinderen van 0-4 jaar? Dan heb je de oranje handleiding nodig, werk je met kinderen van 4-6/7 jaar, dan heb je de blauwe handleiding nodig. Wil je ook meer kennis hebben, of het in ieder geval op kunnen zoeken, dan is het handig minimaal één handleiding te hebben van de doelgroep waarmee je niet werkt zodat je ook kunt lezen over het ontwikkelingsverloop van kinderen die jonger/ouder zijn.

Met de boeken KIJK! Kies Doe en het boek Compact & Rijk heb je een schat aan rijke, goed uitgewerkt activiteiten in handen die je in kunt zetten in je beredeneerd aanbod. Het geel/oranje boek hoort bij de 0-4 jarigen en het paarse boek is voor kinderen in de kleuterleeftijd. Op een heldere overzichtelijke manier is ontwikkeling hierin gekoppeld aan de leerlijn met de tussendoelen. Alles gebaseerd op de SLO doelen. Het boek Compact & Rijk bevat vooral heel uitdagende activiteiten bedoeld voor kinderen die uitdagers nodig hebben. Maar ja….welk kind heeft dat niet?

Ken je alle trainingen al?

Om écht goed met KIJK! te kunnen werken heb je meer kennis nodig van KIJK! Registratie en wat er wordt bedoeld met de inhouden als ‘betrokkenheid’, ‘basiskenmerken’. Als je weet hoe we in KIJK! ‘observeren’ en hoe we het cyclisch werken bedoelen.

Dát leer je in de training: KIJK! de Basis. Maar er zijn er nog meer.

Wist je dat KIJK! altijd in ontwikkeling is?

We zorgen er voor dat KIJK! up-to-date blijft, zowel de inhouden als de digitale applicaties. We ontwikkelen daarin zelf en betrekken hierbij wat nodig is vanuit de actualiteit. En evenzo belangrijk zijn de ervaringen van KIJK! gebruikers. Op basis daarvan voeren we jaarlijks gebruiksverbeteringen en nieuwe mogelijkheden door.

Wat zijn de ervaringen van mede-KIJK! gebruikers?

Het werken met KIJK! geeft mij als leerkracht, met (nog maar) 3 jaar kleuterervaring ontzettend veel inzicht in de doelen/mijlpalen van de verschillende ontwikkelingsgebieden. Door dagelijks te observeren wordt het ontwikkelingsverloop steeds meer eigen en kan ik makkelijker het beredeneerde/doelgerichte aanbod bij een thema samenstellen. Een aanbod dat is afgestemd op de belevingswereld, de doelen en de spel- en ontwikkelbehoeften van de kinderen.”

“KIJK! helpt mij om een duidelijk beeld te krijgen van waar een kind zit in zijn ontwikkeling. Hierdoor weet ik waarbij ik een kind nog extra moet begeleiden. En het ouderrapport is een mooi middel om ouders die Nederlandse taal niet machtig zijn, in te laten zien waar hun kind op dit moment zit in de ontwikkeling.”

“Werken met KIJK! helpt mij om kinderen op een andere manier te zien. Met KIJK! kijk ik beter naar welke vaardigheden een kind laat zien en beter naar mijn eigen handelen; waar moet ik zelf iets meer of iets anders doen! KIJK! geeft handvatten!”