Aanbod

Formatief evalueren

In de training Formatief Evalueren leer je op een formatieve manier leeractiviteiten van leerlingen in kaart te brengen, te interpreteren en te gebruiken. Formatief evalueren geeft leerlingen inzicht in hun eigen leerproces. Ook draagt het bij aan het creëren van meer eigenaarschap en zelfsturing bij leerlingen.

Wil jij dat jouw leerlingen eigenaar zijn van hun eigen leerproces? Dat jouw leerlingen hun doelen kennen en weten wat ze al weten en wat nog niet?

Wil jij weten hoe je jouw leerlingen tijdens je lessen het beste feedback kunt geven? En hoe je dat organiseert? Kunnen jouw leerlingen elkaar al helpen met het maken van de volgende leerstappen? 

 • Ga aan de slag met één van de belangrijkste factoren in het verhogen van de prestaties en in het aanleren van leervaardigheden waar leerlingen hun hele leven wat aan hebben.
 • Leer hoe je formatieve evaluatie op een succesvolle manier toepast in jouw klas.
 • De training zorgt ervoor dat je naar huis gaat met veel tips, strategieën en voorbeelden uit de praktijk waar je gelijk mee aan de slag kan.

Inhoud van de training Formatief evalueren

Tijdens 3 bijeenkomsten van 3 uur verklappen we je de belangrijkste geheimen van formatief evalueren. 

 • Bijeenkomst 1: Leercultuur, de basis 
  Je krijgt antwoord op de vraag: hoe creëer je een leercultuur en bevorder je een growth mindset?
 • Bijeenkomst 2: Het leren zichtbaar maken 
  Je krijgt antwoord op de vraag: hoe geef ik formatief evalueren (ook wel formatieve assessment) vorm in mijn les?
 • Bijeenkomst 3: Zelf-assessment en peer-assessment 
  Je krijgt antwoord op de vraag: Hoe kunnen leerlingen hun eigen werk beoordelen?

De trainingen zijn een goede mix van een theoretisch kader en praktijkvoorbeelden en tips. Je krijgt veel voorbeelden te zien en gaat in gesprek met andere deelnemers. Na elke bijeenkomst van deze training kun je direct de ideeën en informatie in je groep of op je school toepassen. Daar wordt niet alleen jij blij van, de leerlingen helemaal! Je kunt je niet meer voorstellen dat je dit eerder nog niet toepaste. 

Past deze training bij jou?

Deze training is voor leraren, intern begeleiders en onderwijskundig leiders/ bouwcoördinatoren in het basisonderwijs die hun eigen lespraktijk willen verbeteren.

Meer mogelijkheden?

Het is ook mogelijk om deze training in een blended variant de volgen. Hierbij worden online en offline sessies met elkaar afgewisseld. Kijk hier voor meer informatie over deze training.

Ben je opzoek naar meer informatie? Lees dan ook eens onze blogs over formatief evalueren.

Uitgaven