Wat is KIJK!?
Waar vind ik informatie over KIJK!: over de inhoud, het digitale programma en wat je er mee kunt?
Op onze website bij het thema KIJK! vind je allerlei informatie. Je kunt ook een informatiepakket opvragen. Je kunt ook contact met ons opnemen via uitgeverij@bazaltgroep.nl of 088-5570500.
Geeft KIJK! ook inzicht in de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen?
Ja, KIJK! kun je gegevens over de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen verzamelen uit de basisgegevens: basiskenmerken en betrokkenheid en uit de ontwikkelingslijnen: zelfbeeld, relatie met volwassenen, relatie met kinderen, spelontwikkeling. Voor kinderen van groep 3 tot en met 8 is KIJK! Verder – sociale competentie ontwikkeld.
Is KIJK! Cotan gecertificeerd?
KIJK! is niet Cotan gecertificeerd. Toetsen worden beoordeeld door Cotan, observatie instrumenten (meestal) niet. Dat vraagt de inspectie ook niet. Vanaf augustus 2022 is er wel iets veranderd. Vanaf dat moment is er een wet in werking gegaan die aangeeft dat scholen een observatie instrument moeten gebruiken om de ontwikkeling van kinderen te volgen en dat er geen toetsen meer gebruikt mogen worden. Een observatie instrument kan een ‘erkenning’ hebben of niet. Scholen mogen zelf weten of zij met een erkend systeem werken of gebruik maken van een niet erkend systeem.
Is KIJK! een ‘erkend’ systeem?
Begin 2023 zijn we het traject voor het behalen van de ‘erkenning’ ingegaan. Wil je de actuele stand van zaken weten, dan verwijzen we je graag naar de KIJK! Weetjes.
Iedere keer communiceren we daarin de meest actuele stand van zaken.
Blijft KIJK! up-to-date?
Natuurlijk willen we dat KIJK! up-to-date blijft. Dit geldt zowel voor de inhoud als voor de technische mogelijkheden. Naast wat wij zelf doorontwikkelen op basis van wat nodig is vanuit de actualiteit, luisteren we ook goed naar wat KIJK! gebruikers ons vertellen over hun ervaringen. Op basis daarvan voeren we jaarlijks vele gebruiksverbeteringen en nieuwe mogelijkheden door.
Starten met KIJK!
Wat heb ik nodig om van start te gaan met KIJK!?
Om goed te kunnen werken met KIJK! heb je de boeken nodig zodat je de achtergrond kent van KIJK!, hoe KIJK! bedoelt is en hoe je met KIJK! werkt. Daarnaast heb je een licentie nodig voor een van de modules voor KIJK! Registratie. Dit is het digitale instrument waarin je je observaties verwerkt én de ontwikkeling van je leerlingen registreert. Daarnaast is het aan te raden training te volgen om goed thuis te raken in het gedachtengoed van en het werken met KIJK!. Vraag het informatiepakket aan om precies te lezen wat je nodig hebt om met KIJK! te werken.
Wat kosten de modules van KIJK! Registratie?
De prijzen voor de verschillende KIJK! modules vind je op de themapagina over KIJK! Registratie onder het kopje Tarieven.
Kan ik KIJK! Registratie eerst uitproberen, om te zien of het biedt wat ik belangrijk vind?
Als je eerst wilt kennismaken met KIJK! Registratie (het digitale instrument waarin je je observaties verwerkt én de ontwikkeling registreert) dan kun je een gratis licentie aanvragen voor de demoversie. Let op: je moet dit account nog wel eerst inrichten voor je het kunt gebruiken! De demoversie is 2 maanden gratis toegankelijk. Wanneer je vervolgens besluit KIJK! definitief aan te schaffen, dan kunnen we de gegevens uit de demoversie overzetten naar het definitieve account. Je kunt dan gewoon ‘doorwerken’ in de omgeving met de door jou ingevoerde gegevens.
Werkt KIJK! Registratie ook op een iPad of andere tablet?
Ja, ook op de iPad of een andere tablet of device kun je met KIJK! werken. Alles is wat kleiner en soms kan het er in vormgeving iets anders uitzien, maar het werkt verder hetzelfde. Wij kunnen niet op alle tablets die op de markt zijn testen, vandaar dat we KIJK! testen op meest gebruikt op dit moment; de iPad.
Heb ik een training nodig om te leren werken met KIJK!?
Je kunt pas écht goed met KIJK! werken als je meer kennis hebt over hoe de digitale applicatie werkt én wat er wordt bedoeld met de inhouden als ‘betrokkenheid’, ‘basiskenmerken’. Als je weet hoe we in KIJK! ‘observeren’ en hoe we het cyclisch werken bedoelen. Dát en meer leer je in de training: KIJK! de Basis. Leren werken met de module is onderdeel van de training. Er is een training KIJK! de Basis voor 0-4 jarigen en KIJK! de Basis voor kinderen in groep 1-2.
Wil je gebruik maken van de module Beredeneerd Aanbod, dan past daarbij de training KIJK! Beredeneerd Aanbod.
De KIJK! boeken
Hoeveel en welke boeken heb ik nodig op onze school of locatie?
Voor scholen adviseren wij voor ieder lokaal van groep 1-2 het boek KIJK! 1-2 aan te schaffen. Zo heb je bij het werken met KIJK! altijd de handleiding paraat. Voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong kun je aanvullend het boek Compact & Rijk aanschaffen.
Het boek Kijk, kies, doe voor kleuters is een aanvullend boek met allerlei activiteiten. Vooral handig als je met de module Beredeneerd aanbod gaat werken (voor het maken van groeps/thema-plannen en groepsoverzichten).
Voor de kinder-/peuteropvang adviseren wij in iedere ruimte/groep het boek KIJK! 0-4 jaar. Op die manier heb je bij het werken met KIJK! altijd de handleiding paraat. Het boek Kijk, kies, doe voor 0-4 jarigen is een aanvullend boek met allerlei activiteiten. Vooral handig als je met de module Beredeneerd aanbod gaat werken (voor het maken van groepsplannen en groepsoverzichten).
Wat is het verschil tussen de technische handleiding die in KIJK! Registratie te vinden is en het boek KIJK! 0-4 jarigen of KIJK! Groep 1-2 die in de webshop staat?
De technische handleiding geeft antwoord op je technische vragen en beschrijft de technische mogelijkheden (inrichten van de groep, verhuizen van kinderen, afsluiten en/of heropenen van een registratie enz.). De boeken KIJK! 0-4 jaar en KIJK! 1-2 geven een uitgebreide toelichting op de inhouden en algemene werkwijze van KIJK!.
Waar en hoe kan ik de KIJK! boeken bestellen?
Je kunt alle KIJK! boeken bestellen via shop.bazalt.nl. Betalen kan met iDeal of op factuur. De factuur wordt naar je gemaild. Bestel je op werkdagen vòòr 15.00 uur, dan verzenden we je bestelling nog dezelfde dag.
Licentie voor KIJK! Registratie aanvragen
Hoe en waar vraag ik een licentie aan voor KIJK! Registratie?
Een licentie voor KIJK! Registratie vraag je aan op de themapagina over KIJK! Registratie onder het kopje Demoversie/licentie. Na het insturen van de digitale aanvraag ontvang je een bevestigingsmail met een activeringslink op het mailadres dat je hebt ingevoerd bij de ‘gebruiker‘. Wanneer de link geactiveerd is, kun je direct met de inrichting van KIJK! aan de slag.
Ik werk op een school, op de kinderopvang of op een IKC. Hoe kan ik met KIJK! optimaal aan de doorgaande lijn voor 0-7 jarigen werken?
Of je nou op een school werkt, op een IKC of in de kinderopvang, om optimaal te kunnen werken aan een doorgaande lijn, werk je in de omgeving voor 0 tot 7 jarigen. Je hebt dan inzage in alle ontwikkelingslijnen en kun je voor kinderen die een wat snellere (in de kinderopvang) of langzamere (in groep 1 of 2) ontwikkeling doormaken makkelijk registreren. Natuurlijk kun je eenvoudig instellen dat alleen de ontwikkelingslijnen zichtbaar zijn die passen bij de leeftijd van het kind voor wie wordt geregistreerd.
Wanneer kinderen 3;6 jaar zijn worden de ontwikkelingslijnen getoond die voor het kind van toepassing zijn vanaf 4 jaar. Zo kan er altijd inzicht zijn in de totale ontwikkeling en het verloop van de ontwikkeling in een doorgaande lijn.
Datzelfde geldt voor beredeneerd aanbod. Met een actieve 0-7 omgeving heb je inzicht in de doelen passend bij alle leeftijdsfasen en in ‘documentatie’ heb je toegang tot alle werkmaterialen.
Onze school heeft meer locaties. Moeten we per locatie een licentie afnemen?
Ja, iedere locatie heeft een eigen account nodig. Indien de andere locatie hetzelfde brinnummer heeft, dan betaal je voor één account (ook al heb je twee accounts voor de school). De locaties kunnen dan beide in KIJK! werken.
Onze organisatie heeft verschillende peuterspeelzalen en kinderopvanglocaties. Moeten we per locatie een licentie afnemen?
Ja, je vraagt voor iedere locatie een licentie aan. Bij het aanvragen vul je het aantal locaties in waar je KIJK! wilt gaan gebruiken (bij het aanvragen wijzen de stappen voor zich). Bij de facturatie houden wij rekening met de afspraak dat de kinderopvang met KIJK! mag werken op 3 locaties voor de prijs van 1.
Hulp bij KIJK! Registratie
Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Wat moet ik doen?
Op het inlogscherm vind je de link ‘wachtwoord vergeten’. Als je deze aanklikt wordt je wachtwoord gemaild naar het e-mailadres waarmee je inlogt. De beheerder van het KIJK! account op jullie school kan je wachtwoord ook aanpassen.
Mijn wachtwoord werkt niet. Wat gaat er verkeerd?
We hebben te maken met strenge veiligheidseisen. Om die reden moet je bij de eerste keer inloggen een nieuw wachtwoord aanvragen. Hierna en hiermee kun je weer gewoon inloggen.
Het wachtwoord moet aan de volgende vier criteria voldoen:
– Minimaal 8 en maximaal 20 tekens
– Minimaal 1 hoofdletter
– Minimaal 1 cijfer
– Minimaal 1 van deze symbolen: #@!$
Het lukt mij niet om in te loggen. Ik weet zeker dat ik de juiste inlognaam en het juiste wachtwoord gebruik. Hoe kan dat?
Vaak gaat het mis als je via een zoekprogramma als ‘Google’ naar de pagina van KIJK! Registratie registratie wilt gaan. Je komt dan in de ‘demo-omgeving’ en soms heb je dat niet gelijk in de gaten. Je kunt dit eenvoudig voorkomen door de website van KIJK! Registratie (www.kijkregistratie.nl) toe te voegen aan je favorieten. Je komt daarmee, zonder zoeken en onnodige handelingen, direct in het juiste systeem.
Waar kan ik terecht als ik een vraag heb over de mogelijkheden van KIJK! Registratie?
In KIJK! vind je op de verschillende schermen een ‘helpfunctie’; het bolletje met de letter i erin. Door die open te klikken vind je het deel van de technische handleiding dat betrekking heeft op de functies in dat scherm. De technische handleiding vind je in zijn geheel onder ‘documentatie’ in KIJK!. Je leest daarin ‘wat gebeurt er onder de verschillende knoppen’. Ook vind je in KIJK! Registratie Veelgestelde vragen die antwoord geven op vragen die je tegen kunt komen als je eenmaal werkt met KIJK!. Daarnaast geeft je abonnement je ook het recht om gebruik te maken van de helpdesk als je technische problemen ervaart.
KIJK! en Privacy
Op welke manier is de privacy gewaarborgd?
Medewerkers hebben toegang tot de groepen waaraan ze gekoppeld zijn. De beheerder voegt en koppelt medewerkers; zij hebben toegang met een persoonlijk e-mail adres en een wachtwoord. Het wachtwoord moet aan de volgende vier criteria voldoen:
– Minimaal 8 en maximaal 20 tekens
– Minimaal 1 hoofdletter
– Minimaal 1 cijfer
– Minimaal 1 van deze symbolen: #@!$
Een wachtwoord moet iedere 3 maanden opnieuw worden gekozen. Werk je in KIJK! dan wordt je automatisch uitgelogd als je 30 minuten niet ‘actief’ aan het werken bent. Elke nacht wordt een back-up gemaakt van gegevens. Bazalt hecht aan de bescherming van persoonsgegevens. We onderschrijven de afspraken die PO-raad, VO-raad en de brancheorganisatie van Educatieve Uitgeverijen hebben gemaakt om de privacy van gebruikers van digitale leermiddelen te waarborgen. Daarom krijg je alleen toegang tot KIJK! Webbased wanneer je inlogt met een professioneel e-mailadres. Gmail- of hotmail-adressen worden niet geaccepteerd.
Kun je ook 2FA (tweestapsverificatie) instellen?
Ja, dat kan. Als je een extra veiligheid wilt bij het inloggen in KIJK! Registratie, dan kan de beheerder de 2FA instellen. Je vindt in de technische handleiding hoe je dit doet.
Waarom is het nodig een verwerkersovereenkomst af te sluiten?
Per 1 januari 2016 is de Wet Bescherming Persoonsgegevens aangescherpt en hebben we onze procedures om privacy te beschermen opnieuw onder de loep genomen. Licentiehouders van KIJK! Registratie, hebben ook een formele waarborg nodig voor de bescherming van deze gegevens.
Klik hier voor meer informatie over Privacy en cookie statement
Hoe lang blijven de gegevens van kinderen bewaard in KIJK!?
Gegevens blijven in KIJK! bewaard volgens wat in de wet is bepaald (PO). Dat is tot het kind 2 jaar van school (dus groep 8) is. In KIJK! wordt dat berekend op basis van de geboortedatum.
Voor kinderen in de Kinderopvang is het ook tot 2 jaar nadat zij weg zijn van de Kinderopvang.
Soms wil een kinderopvang dat dit anders is en willen liever dat gegevens direct, na vertrek kind, verwijderd worden. Dat kun je dan instellen.
KIJK! Verder – sociale competentie
Kun je kindgegevens (naam, geboortedatum, groepen) vanuit een leerlingadministratiesysteem overnemen in KIJK! Verder?
Ja, dat kan. Je kunt de koppeling activeren met ParnasSys of Esis om dit soort gegevens geautomatiseerd over te nemen in KIJK! Verder. Dat scheelt je veel administratie én je hebt altijd de gegevens van alle kinderen compleet en juist in KIJK! Verder staan.
Wil je geen koppeling? Dan kun je natuurlijk nog altijd gebruik maken van een EDEX-bestand.
Is KIJK! Verder – sociale competentie Cotan gecertificeerd?
De inspectie houdt toezicht op hoe de scholen de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen volgt. Ze willen zien hoe de school preventief werkt aan de sociaal emotionele ontwikkeling en wat er gedaan wordt wanneer er signalen zijn dat de ontwikkeling afwijkend verloopt.
Er wordt gekeken of er een cyclisch proces is: observeren/registreren – analyse (duiden) – plannen – uitvoeren. Scholen zijn verplicht een instrument te gebruiken dat deze cyclische werkwijze ondersteunt.
Met KIJK! Verder kan dit allemaal.
Het instrument KIJK! Verder is niet gecertificeerd door Cotan. Voor de inspectie is niet de Cotan erkenning doorslaggevend of er wel of niet wordt voldaan aan de kwaliteitseis t.a.v. het volgen van de sociaal emotionele ontwikkeling, maar de werkwijze.
Om gegevens omtrent de Sociale Veiligheid naar de inspectie te transporteren adviseren wij om, naast het gebruik van KIJK! Verder, één keer per jaar gebruikt te maken van het systeem dat PO Vensters hiervoor gratis beschikbaar stelt.
Wat maakt KIJK! Verder – sociale competentie anders dan andere systemen?
Met KIJK! Verder – sociale competentie volg je de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen vanaf groep 3 tot en met groep 8. Je hebt daarmee een prima doorgaande lijn vanaf groep 1 of vanaf de baby groep, als ook voor die leeftijd met KIJK! wordt gewerkt.
Je observeert kinderen en registreert 2 keer per jaar op minimaal de hoofdvragen en minimaal 1 keer per jaar ook op de subvragen. Je vergelijkt het kind altijd met zichzelf: welke ontwikkeling maakt het kind door en kunt dat zien over alle jaren dat het kind wordt gevolgd met KIJK! Verder. Je hebt ook inzicht hoe je groep er als geheel voor staat. KIJK! Verder blijft dan tonen hoe ieder kind ontwikkelt, ten opzichte van zichzelf en dus niet ten opzichte van het gemiddelde van de groep zoals dat in veel systemen gebeurt. Daarmee doe je een kind geen recht!
KIJK! Verder geeft ontwikkelschetsen waarin beschreven is hoe de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen op een bepaalde leeftijd verloopt. Die ontwikkelschetsen helpen je bij het observeren en registreren.
KIJK! in Parnassys
Kan ik KIJK! documenten opslaan in ParnasSys?
Instructie t.b.v. documenteren/ archiveren van de diversen rapporten en bijlagen uit KIJK! in je eigen administratie systeem.
KIJK Documenten opslaan in administratiesystemen – ParnasSys