KIJK! Veelgestelde vragen

Wat is KIJK!?

Waar vind ik informatie over KIJK!: over de inhoud, het digitale programma en wat je er mee kunt?

Op onze website bij het thema KIJK! vind je allerlei informatie. Je kunt ook een informatiepakket opvragen. Je kunt ook contact met ons opnemen via uitgeverij@bazaltgroep.nl of 088-5570500.

Geeft KIJK! ook inzicht in de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen?

Ja, met KIJK! 0-4, KIJK! 1-2 en KIJK! 3-4 kun je gegevens over de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen verzamelen uit de basisgegevens: basiskenmerken en betrokkenheid en uit de ontwikkelingslijnen: zelfbeeld, relatie met volwassenen, relatie met kinderen, spelontwikkeling. Voor kinderen van groep 3 tot en met 8 is KIJK! op Sociale Competentie ontwikkeld.

Is KIJK! Cotan gecertificeerd?

KIJK! is niet Cotan gecertificeerd. Toetsen worden beoordeeld door de Cotan, observatie instrumenten (meestal) niet. Dat vraagt de inspectie ook niet. Op dit punt verandert er wel iets vanaf augustus 2022. Vanaf dat moment gaat er (waarschijnlijk) een wet in werking die van scholen vraagt de ontwikkeling van kinderen te volgen met een ‘goedgekeurd’ observatie-instrument (zie volgende vraag).

Is KIJK! beoordeeld door de Expertgroep Toetsen PO?

Met ingang van 1 augustus 2022 gaat er (waarschijnlijk) een wet in werking die van scholen vraagt de ontwikkeling van kinderen te volgen met een ‘goedgekeurd’ observatie-instrument. Er mogen geen toetsen meer worden ingezet voor dit doel. Veel gebruikers vragen zich af: is KIJK! een goedgekeurd instrument? We hebben KIJK! ter beoordeling aangeboden aan de Expertgroep PO en zijn het proces ten behoeve voor ‘goedkeuring’ ingegaan. Zodra er sprake is van een definitieve beoordeling, maken we dit uiteraard direct bekend!

Blijft KIJK! up-to-date?

Natuurlijk willen we dat KIJK! up-to-date blijft. Dit geldt zowel voor de inhoud als voor de technische mogelijkheden. Naast wat wij zelf doorontwikkelen op basis van wat nodig is vanuit de actualiteit, luisteren we ook goed naar wat KIJK! gebruikers ons vertellen over hun ervaringen. Op basis daarvan voeren we jaarlijks vele gebruiksverbeteringen en nieuwe mogelijkheden door.


Starten met KIJK!

Wat heb ik nodig om van start te gaan met KIJK!?

Om goed te kunnen werken met KIJK! heb je de boeken nodig zodat je de achtergrond kent van KIJK!, hoe KIJK! bedoelt is en hoe je met KIJK! werkt. Daarnaast heb je een licentie nodig voor een van de modules voor KIJK! webbased. Dit is het digitale instrument waarin je je observaties verwerkt én de ontwikkeling van je leerlingen registreert. Daarnaast is het aan te raden training te volgen om goed thuis te raken in het gedachtengoed van en het werken met KIJK!. Vraag het informatiepakket aan om precies te lezen wat je nodig hebt om met KIJK! te werken. 

Wat kosten de modules van KIJK! webbased?

De prijzen voor de verschillende KIJK! modules vind je op de themapagina over KIJK! Webbased onder het kopje Tarieven.

Kan ik KIJK! Webbased eerst uitproberen, om te zien of het biedt wat ik belangrijk vind?

Als je eerst wilt kennismaken met KIJK! Webbased (het digitale instrument waarin je je observaties verwerkt én de ontwikkeling registreert) dan kun je een gratis licentie aanvragen voor de demoversie. Let op: je moet dit account nog wel eerst inrichten voor je het kunt gebruiken! De demoversie is 2 maanden gratis toegankelijk. Wanneer je vervolgens besluit KIJK! definitief aan te schaffen, dan kunnen we de gegevens uit de demoversie overzetten naar het definitieve account. Je kunt dan gewoon ‘doorwerken’ in de omgeving met de door jou ingevoerde gegevens.

Werkt KIJK! Webbased ook op een iPad of andere tablet?

Ja, ook op de iPad of een andere tablet of device kun je met KIJK! werken. Alles is wat kleiner en soms kan het er in vormgeving iets anders uitzien, maar het werkt verder hetzelfde. Wij kunnen niet op alle tablets die op de markt zijn testen, vandaar dat we KIJK! testen op meest gebruikt op dit moment; de iPad.

Heb ik een training nodig om te leren werken met KIJK!?

Je kunt pas écht goed met KIJK! werken als je meer kennis hebt over hoe de digitale applicatie werkt én wat er wordt bedoeld met de inhouden als ‘betrokkenheid’, ‘basiskenmerken’. Als je weet hoe we in KIJK! ‘observeren’ en hoe we het cyclisch werken bedoelen. Dát en meer leer je in de training: KIJK! de Basis. Leren werken met de module is onderdeel van de training KIJK! de Basis.

Wil je gebruik maken van de module Beredeneerd Aanbod, dan past daarbij de training KIJK! Beredeneerd Aanbod.


De KIJK! boeken

Hoeveel en welke boeken heb ik nodig op onze school of locatie?

Voor scholen adviseren wij voor ieder lokaal van groep 1-2 het boek KIJK! 1-2 aan te schaffen. Zo heb je bij het werken met KIJK! altijd de handleiding paraat. Voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong kun je aanvullend het boek Compact & Rijk aanschaffen.

Het boek Kijk, kies, doe voor kleuters is een aanvullend boek met allerlei activiteiten. Vooral handig als je met de module Beredeneerd aanbod gaat werken (voor het maken van groeps/thema-plannen en groepsoverzichten).

Voor de kinder-/peuteropvang adviseren wij in iedere ruimte/groep het boek KIJK! 0-4 jaar. Op die manier heb je bij het werken met KIJK! altijd de handleiding paraat. Het boek Kijk, kies, doe voor 0-4 jarigen is een aanvullend boek met allerlei activiteiten. Vooral handig als je met de module Beredeneerd aanbod gaat werken (voor het maken van groepsplannen en groepsoverzichten).

Wat is het verschil tussen de technische handleiding die in KIJK! Webbased te vinden is en het boek KIJK! 0-4 jarigen of KIJK! Groep 1-2 die in de webshop staat?

De technische handleiding geeft antwoord op je technische vragen en beschrijft de technische mogelijkheden (inrichten van de groep, verhuizen van kinderen, afsluiten en/of heropenen van een registratie enz.). De boeken KIJK! 0-4 jaar en KIJK! 1-2 geven een uitgebreide toelichting op de inhouden en algemene werkwijze van KIJK!.

Waar en hoe kan ik de KIJK! boeken bestellen?

Je kunt alle KIJK! Boeken bestellen via shop.bazalt.nl. Betalen kan met iDeal of op factuur. De factuur wordt naar je gemaild. Bestel je op werkdagen vòòr 15.00 uur, dan verzenden we je bestelling nog dezelfde dag.


Licentie voor KIJK! webbased aanvragen

Hoe en waar vraag ik een licentie aan voor KIJK! Webbased?

Een licentie voor KIJK! Webbased vraag je aan op de themapagina over KIJK! Webbased onder het kopje Demoversie/licentie. Na het insturen van de digitale aanvraag ontvang je een bevestigingsmail met een activeringslink op het mailadres dat je hebt ingevoerd bij de ‘gebruiker‘. Wanneer de link geactiveerd is, kun je direct met de inrichting van KIJK! aan de slag.

Ik werk bij een kinder-of de peuteropvang. Welke module heb ik nodig?

Je kunt kiezen uit de module 0-4 jaar of de module 0-7 jaar. De module 0-4 jaar beperkt zich alleen tot de ontwikkellijnen voor groep 0 tot 4 jarigen. De module 0-7 jaar kun je gebruiken in de kinder-/peuteropvang én op scholen. Als je als kinder-/peuteropvang werkt met KIJK! èn de school doet dit ook, dan kun je digitaal gegevens overdragen van jullie module 0-7 naar de andere module 0-7 van de school. Er is in dit geval sprake van een doorgaande lijn. Na de overdracht kunnen de leraren de registraties van het kind direct inzien én ook doorgaan met registreren waar de medewerkers in de kinder-/peuteropvang zijn gebleven. Indien er sprake is van verschillende besturen, werken zowel de kinder-/peuteropvang als de school in hun eigen KIJK! Account en schaffen dus een eigen licentie aan.

Ik werk op een school. Welke module heb ik nodig?

Je kunt kiezen uit de module groep 1/2 of de module 0-7 jaar. De module groep 1/2 beperkt zich alleen tot de ontwikkellijnen voor groep 1 en 2. De module 0-7 jaar kun je gebruiken op school én in de kinder-/peuteropvang. Als je als school werkt met KIJK! èn de kinder-/peuteropvang  doet dit ook, dan kunnen de gegevens van de kinder-/peuteropvang digitaal overgedragen worden vanuit hun module 0-7 naar de module 0-7 van jullie school. Er is in dit geval sprake van een doorgaande lijn. Na de overdracht kunnen jullie op school de registraties van het kind direct inzien én ook doorgaan met registreren waar de medewerkers in de kinder-/peuteropvang zijn gebleven. Indien er sprake is van verschillende besturen, werken zowel de kinder-/peuteropvang als de school in hun eigen KIJK! Account. Let op: Als de kinderopvang/peutergroep en de school onder verschillende besturen/organisaties vallen, heeft ieder wel een eigen account en dus een eigen licentie nodig (i.v.m. de wet op de privacy)!

Wij zijn een IKC maar vallen niet onder één bestuur. Welke module kunnen wij dan het beste nemen?

Zijn jullie een IKC, dan is het uiteraard het meest handig gebruik te gaan maken van de module 0-7 jarigen. Als jullie onder één organisatie/bestuur vallen, dan kun je in één KIJK! account werken. Als de kinderopvang/peutergroep onder een ander bestuur valt dan de school, dan heeft ieder een eigen account nodig (i.v.m. de wet op de privacy). De voordelen van digitaal overdragen en doorgaan met registreren blijven dan nog steeds mogelijk.

Onze school heeft meer locaties. Moeten we per locatie een licentie afnemen?

Ja, iedere locatie heeft een eigen account nodig. Indien de andere locatie hetzelfde brinnummer heeft, dan betaal je voor één account (ook al heb je twee accounts voor de school). De locaties kunnen dan beide in KIJK! werken.

Onze organisatie heeft verschillende peuterspeelzalen en kinderopvanglocaties. Moeten we per locatie een licentie afnemen?

Ja, je vraagt voor iedere locatie een licentie aan. Bij het aanvragen vul je het aantal locaties in waar je KIJK! wilt gaan gebruiken (bij het aanvragen wijzen de stappen voor zich). Bij de facturatie houden wij rekening met de afspraak dat de kinderopvang met KIJK! mag werken op 3 locaties voor de prijs van 1.


Hulp bij KIJK! Webbased

Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Wat moet ik doen?

Op het inlogscherm vind je de link ‘wachtwoord vergeten’. Als je deze aanklikt wordt je wachtwoord gemaild naar het e-mailadres waarmee je inlogt. De beheerder van het KIJK! account op jullie school kan je wachtwoord ook aanpassen.

Mijn wachtwoord werkt niet. Wat gaat er verkeerd?

We hebben te maken met strenge veiligheidseisen. Om die reden moet je bij de eerste keer inloggen een nieuw wachtwoord aanvragen. Hierna en hiermee kun je weer gewoon inloggen.

Het wachtwoord moet aan de volgende vier criteria voldoen:

–    Minimaal 8 en maximaal 20 tekens
–    Minimaal 1 hoofdletter
–    Minimaal 1 cijfer
–    Minimaal 1 van deze symbolen: #@!$

Het lukt mij niet om in te loggen. Ik weet zeker dat ik de juiste inlognaam en het juiste wachtwoord gebruik. Hoe kan dat?

Vaak gaat het mis als je via een zoekprogramma als ‘Google’ naar de pagina van KIJK! Webbased registratie wilt gaan. Je komt dan in de ‘demo-omgeving’ en soms heb je dat niet gelijk in de gaten. Je kunt dit eenvoudig voorkomen door de website van KIJK! Webbased registratie (www.kijkregistratie.nl) toe te voegen aan je favorieten. Je komt daarmee, zonder zoeken en onnodige handelingen, direct in het juiste systeem.

Waar kan ik terecht als ik een vraag heb over de mogelijkheden van KIJK! Webbased?

In KIJK! vind je op de verschillende schermen een ‘helpfunctie’; het bolletje met de letter i erin. Door die open te klikken vind je het deel van de technische handleiding dat betrekking heeft op de functies  in dat scherm. De technische handleiding vind je in zijn geheel onder ‘documentatie’ in KIJK!. Je leest daarin ‘wat gebeurt er onder de verschillende knoppen’. Ook vind je in KIJK! webbased Veelgestelde vragen die antwoord geven op vragen die je tegen kunt komen als je eenmaal werkt met KIJK!. Daarnaast geeft je abonnement je ook het recht om gebruik te maken van de helpdesk als je technische problemen ervaart. 


KIJK! en Privacy

Op welke manier is de privacy gewaarborgd?

Medewerkers hebben toegang tot de groepen waaraan ze gekoppeld zijn. De beheerder voegt en koppelt medewerkers; zij hebben toegang met een persoonlijk e-mail adres en een wachtwoord. Het wachtwoord moet aan de volgende vier criteria voldoen:

–    Minimaal 8 en maximaal 20 tekens
–    Minimaal 1 hoofdletter
–    Minimaal 1 cijfer
–    Minimaal 1 van deze symbolen: #@!$

Een wachtwoord moet iedere 3 maanden opnieuw worden gekozen. Werk je in KIJK! dan wordt je automatisch uitgelogd als je 30 minuten niet ‘actief’ aan het werken bent. Elke nacht wordt een back-up gemaakt van gegevens. Bazalt hecht aan de bescherming van persoonsgegevens. We onderschrijven de afspraken die PO-raad, VO-raad en de brancheorganisatie van Educatieve Uitgeverijen hebben gemaakt om de privacy van gebruikers van digitale leermiddelen te waarborgen. Daarom krijg je alleen toegang tot KIJK! Webbased wanneer je inlogt met een professioneel e-mailadres. Gmail- of hotmail-adressen worden niet geaccepteerd.

Kun je ook 2FA (tweestapsverificatie) instellen?

Ja, dat kan. Als je een extra veiligheid wilt bij het inloggen in KIJK! Webbased, dan kan de beheerder de 2FA instellen. Je vindt in de technische handleiding hoe je dit doet.

Waarom is het nodig een verwerkersovereenkomst af te sluiten?

Per 1 januari 2016 is de Wet Bescherming Persoonsgegevens aangescherpt en hebben we onze procedures om privacy te beschermen opnieuw onder de loep genomen. Licentiehouders van KIJK! Webbased, hebben ook  een formele waarborg nodig voor de bescherming van deze gegevens.

Klik hier voor meer informatie over Privacy en cookie statement

Hoe lang blijven de gegevens van kinderen bewaard in KIJK!?

Gegevens blijven in KIJK! bewaard volgens wat in de wet is bepaald (PO). Dat is tot het kind 2 jaar van school (dus groep 8) is. In KIJK! wordt dat berekend op basis van de geboortedatum.  

Voor kinderen in de Kinderopvang is het ook tot 2 jaar nadat zij weg zijn van de Kinderopvang.  

Soms wil een kinderopvang dat dit anders is en willen liever dat gegevens direct, na vertrek kind, verwijderd worden. Dat kun je dan instellen.


KIJK! op Sociale Competentie

Is het mogelijk om leerlinggegevens vanuit andere systemen in één keer in het registratie-instrument van KIJK! op Sociale Competentie te importeren?

Er zijn mogelijkheden om bepaalde gegevens opgeslagen in een EDEX-bestand te importeren. Instructies daarvoor vindt je in de handleiding. Aangezien er veel verschillende EDEX-bestanden bestaan, lukt de import niet altijd. De enige oplossing is in dat geval het eenmalig handmatig invoeren van leerlinggegevens.

Tip: het invoeren van leerlinggegevens is eenvoudig. Wellicht kun je een ouder vragen om daarbij te ondersteunen.

Is KIJK! op Sociale Competentie Cotan gecertificeerd?

Aan de inspectie is gevraagd of KIJK! Op Sociale Competentie voldoet aan de eisen van de inspectie. Als u werkt met KIJK! op Sociale Competentie werkt u aan het primaire doel waaraan de inspectie in haar antwoord refereert, namelijk het volgen en analyseren van de sociaal- emotionele ontwikkeling en op basis daarvan passende acties formuleren teneinde de opbrengsten op sociaal- emotioneel gebied te verhogen of te borgen. Lees verder..


KIJK! in Parnassys

Kan ik KIJK! documenten opslaan in ParnasSys?

Instructie t.b.v. documenteren/ archiveren van de diversen rapporten en bijlagen uit KIJK! in uw eigen administratie systeem.

KIJK Documenten opslaan in administratiesystemen – ParnasSys